Frågor-och-svar

 

Hur kan jag veta var muminmuggen har tillverkats?

Tillverkningsland står på muminmuggens etikett. Muminmuggar som har tillverkats i Finland känner du igen på etikett som säger ”Made in Finland”. De muggar som har tillverkats i Thailand har klistermärket ”Made in Thailand”. Andra klistermärken och stämpel anger inte tillverkningslandet. Några muminmuggar har endast tillverkats i Finland och det gäller också muminmuggar utan klistermärket.

 

Vad betyder kronstämpel på muminmuggen?

Det som muminsamlare kallar kronstämpel, ”Arabia Finland”, har varit Arabia Porslinsfabrikens stämpel år 1981–2014. Vissa samlare värdesätter den här kronstämpeln och samlar därför endast produkter med kronstämpel. Kronstämpel är inte en garanti att produkten är finsk eftersom i Arabias fabriker i Thailand också tryckte den här stämpeln på muminmuggar tills 2014. 

 

Vad betyder årtalet i botten av muminmuggen?

I botten av muminmuggar kan finnas årtal av produktionens början. Muminmuggar som har börjats producera år 1996–2001 har årsstämpel i botten. Också några specialmuggar som Mumintrollet dagdrömmer och Kvälsseglats har årsstämpel i botten.

Kruunuleima_ARABIA_FINLAND_2001Pohja_2017

Vad betyder muminmuggens etikett?

Olika etiketter kan ha en stor mening när det gäller muggens värde. Från klistermärket kan man få veta muminmuggens ursprung och ålder, vilket påverkar muggens värde. Det mest värdefulla märket är ”Made in Finland”-märket eftersom det garanterar produktens finskhet. Däremot ”Made in Thailand” är det minst värdefulla märket eftersom sådana muggar inte är tillverkade i Finland. Andra klistermärken som ”arabia.fi” och ”Iittala Group” anger inte muggens ursprung.

Made_in_finland_tarramade_in_thailandarabia.fi

 

Varför några mumintallrikar har bild på båda sidor?

De första mumintallrikarna gjorts tvåsidiga och såldes individuellt i kartongförpackningar. Mumintallrikans klistermärke kunde vara i förpackningen i stället för tallriken. Eftersom tvåsidiga tallrikar är äldre och de flesta tycker mer om dem är de också värd mer. Senare tallrikar producerades ensidiga.


Kronstämpel och ärtalet